In de wereld van investeren en beleggen, waar rendement en risico's hand in hand gaan, kan het zeer verleidelijk zijn om beleggingsadviezen van anderen (bv : krantenartikels, analistenrapporten, maar bovenal influencers die specifieke beleggers producten aanbevelen) te volgen. In deze blog wil ik uitleggen waarom ik NOOIT specifieke beleggingsaanbevelingen zal doen en waarom het belangrijk is voor jou als belegger om nooit zomaar adviezen op te volgen.
Ik som de verschillende uiteenlopende redenen graag even op.
1. Ieders unieke financiële situatie
Elke belegger heeft een unieke financiële situatie, inclusief verschillende inkomensniveaus, financiële verplichtingen, familiesamenstellingen, doelstellingen en risicoappetijt. Wat voor één persoon een goede investering is, kan voor een ander een slechte keuze zijn. Zonder een diepgaand inzicht in iemands persoonlijke financiële situatie, is het onmogelijk en onverantwoord om beleggingsadvies te geven.
Laat staan om zelf een bepaalde assetklasse aan te bevelen. Zonder kennis van iemand zijn situatie kan je enkel aangeven dat gespreid beleggen belangrijk is. (met geld dat misbaar is uiteraard!)
2. Veranderende marktcondities
De financiële markten zijn continue in beweging en worden beïnvloed door een breed gamma aan factoren zoals economische ontwikkelingen, politieke gebeurtenissen en technologische veranderingen. Een investering die vandaag veelbelovend lijkt, kan morgen riskant zijn. Bijvoorbeeld : ik koop vandaag Intel aan een goede prijs, doe de aanbeveling. Ik neem na een half jaar profit omwille van het feit dat Intel geen export meer mag doen, maar vergeet dit aan mijn publiek te delen OF jullie volgen me niet, dan hebben jullie mogelijks een riskante investering in portefeuille. (fictief voorbeeld) Zonder onderzoek en analyse is het moeilijk om bepaalde beleggingsproducten in portefeuille te nemen.
.3. Risico op verkeerde informatie
De wereld van investeren is complex en vereist gespecialiseerde kennis. Zelfs goedbedoelde adviezen kunnen gebaseerd zijn op verouderde of onvolledige informatie. Beleggen is namelijk zoals pokeren. Je neemt beslissingen op incomplete informatie. Bij het maken van die beslissing is het dus zeer belangrijk dat je zelf weet en kan beslissen of je een bepaald risico op misinformatie wilt nemen. NIEMAND anders kan dit voor jou nemen. ZELFS al beleg je gewoon in een zeer breed gespreid product. Het geven van beleggingsadviezen zonder grondige kennis kan daarenboven leiden tot ernstige financiële gevolgen voor de ontvanger.
4. Belang van zelfeducatie
Een cruciaal onderdeel van succesvol beleggen is zelfeducatie. Door beleggers te stimuleren om zelf onderzoek te doen, moedig ik hen aan om kritisch te denken en zelfstandig beslissingen te nemen. Dit proces van zelfontdekking is essentieel voor het ontwikkelen van een robuuste beleggers mindset. Een mindset die op de lange termijn zal volharden. Ook als het af en toe woelig is op de beurs. De volhouder heeft namelijk het beste rendement!
Door gewoon te kopiëren en zomaar een ETF te kopen leer je NIET hoe de beurs werkt en zal je minder intrinsiek gemotiveerd zijn en capabel zijn om op de lange termijn het beleggen vol te houden. Ik geloof dus enorm erg in mijn masterclass waarin je zelf leert beleggen. Ben je nog geen lid kan ik je alvast mijn gratis webinar aanraden waar ik je meeneem in de waarom je moet beleggen met als effect dat je geen opgever wordt!
5. Juridische en ethische overwegingen
Het geven van beleggingsadvies brengt juridische en ethische verantwoordelijkheden met zich mee. Zonder de juiste licenties en kennis kan het adviseren van specifieke beleggingen leiden tot juridische problemen, zowel voor de adviseur als voor de belegger. Wist je zelf dat de meeste gewone bankadviseurs je geen individuele aandelen of ETF’s mogen aanbevelen? Waarom zouden finfluencers op instagram dit dan wel mogen?
6. Bevordering van Onafhankelijk Denken
Onafhankelijkheid in denken en handelen is een van de hoekstenen van succesvol beleggen. Door geen specifieke aanbevelingen te doen, moedig ik beleggers aan om hun eigen pad te kiezen, gebaseerd op hun unieke omstandigheden en doelen. Ik wil dat jullie portefeuille op jullie lijf geschreven is en dat jullie zelf leren vissen ipv dat ik voor jullie de vissen op het droge leg!
En Charlotte, wat dan met de officiële adviezen van professionele analisten?
Ten eerste is het je wellicht ook al opgevallen dat analisten vaak met een verschillende mening komen. Ten eerste verdienen banken ook aan bedrijven dus zullen ze wellicht sneller positieve koopadviezen geven of negatieve adviezen vermijden voor bedrijven waarmee ze zelf goede relaties hebben. Analisten bij de bank staan zelden neutraal tegenover de bedrijven die ze analyseren. Ten tweede verdienen banken aan transacties. Koopadviezen leveren vaker transacties op dan ‘behoud’ advies.
Conclusie
Het geven van beleggingsadviezen is een delicate kwestie die een diepgaand begrip van zowel de markt als de individuele belegger vereist. Enkel als je persoonlijk geadviseerd wordt kan financieel mijn inziens de moeite zijn MAAR dan betaal je wellicht ook te veel kosten. Mijn keuze om geen specifieke beleggingsaanbevelingen te doen is gericht op het bevorderen van zelfstandigheid, kritisch denken en verantwoordelijkheid bij jullie als beleggers.
Beleggen is namelijk een skill die je best zo jong mogelijk leert beheersen met oog op financiële vrijheid.
Let’s get FIRE! 🔥
Wil je kans maken op mijn boek FIRE? Schrijf je in op een van mijn volgende gratis webinars. Ieder webinar geef ik maar liefst 10 boeken weg !! 👆
Comments