top of page
Foto van schrijverCharlotte Van Brabander

Ethereum, op de vooravond van een doorbraak?

De koers van Ethereum, de op één na grootste cryptomunt, steeg afgelopen maand sterk. De munt plant dan ook een grote systeemupdate die de cryptomunt onder andere een pak milieuvriendelijker zou maken. En daar lijken ook institutionele beleggers, instellingen die veel geld beleggen, interesse in te hebben. Wat houdt de aankomende systeemupdate precies in? En wat zijn de gevolgen?



Ethereum kijkt uit naar een grote systeemupdate die ‘The Merge’ genoemd wordt. Die ‘samensmelting’ staat op 19 september gepland en zal de manier waarop computers de blockchain beveiligen en onderhouden, veranderen. De belangrijkste verandering is de overstap naar een ander model om transacties goed te keuren. Dat verandert van een ‘Proof-of-Work’ (PoW) naar een ‘Proof-of Stake’ (PoS).


Binnen een klassiek financieel systeem -met centrale banken- staat de bank garant voor de veiligheid van de transacties. Voor cryptomunten bestaat er geen centrale instantie die controle uitoefent op betalingen van de ene persoon naar de andere. Cryptomunten maken gebruik van een soort consensusmodel. Voldoende gebruikers (in tegenstelling tot één centrale bank) moeten een transactie ‘valideren’ opdat ze door kan gaan.


Bitcoin valideert transacties via een Proof-of-Work-principe: 51 procent van het hele netwerk moet elke transactie goedkeuren. Dat maakt transacties in Bitcoin zo veilig mogelijk (zeker omdat het netwerk vandaag gigantisch groot is) en zorgt ervoor dat Bitcoin kan functioneren zonder een centrale bank of partij. Het nadeel is wel dat dit veel energie kost, en bijgevolg erg vervuilend is.


Ethereum zal vanaf september overschakelen naar een nieuw systeem: ‘Proof-of Stake’. Het doel van dat systeem blijft hetzelfde als bij Proof-of-Work, namelijk transacties op de blockchain valideren en zo het netwerk sterker maken. Maar de manier waarop Proof-Of-Stake werkt, is wel anders.


Bij ‘Proof-of- Stake’ mag je een transactie goedkeuren als je voor de langste periode, het grootste aantal munten binnen een netwerk bezit. Hoe meer munten je hebt (ofwel hoe hoger je ‘stake’ ofwel stapel is), hoe meer kans je maakt om transacties te mogen valideren. Het werkt dus eigenlijk een beetje zoals een loterij waarbij je meer of minder kans maakt.


De munten waarmee je mag valideren, moet je op een aparte stake-rekening of adres blokkeren. Je mag er dus niet mee handelen. Hoe langer de munten op die speciale rekening staan, hoe zwaarder ze meetellen. Snel wat munten overschrijven naar je stake-rekening werkt dus niet. Dit is trouwens geen nieuw systeem en wordt al bij andere, kleinere cryptomunten gebruikt.


Bij de PoS-methode worden transacties dus goedgekeurd door het inzetten (ofwel ‘staken’) van cryptomunten. In tegenstelling tot Proof of work, waar transacties worden goedgekeurd door computerkracht in te zetten.


Het voordeel van dit PoS- systeem is dat het een pak energiezuiniger is. Een recente schatting suggereerde dat de overgang zou zorgen voor 99,5 procent minder energieverbruik. De update zal er ook voor zorgen dat Ethereum meer transactie-capaciteit zal aankunnen en dat de kosten voor de eindgebruikers omlaag zullen gaan.


De switch naar proof of stake is een gedurfd experiment met nog wel wat technische vraagtekens. Er zijn ook nog steeds een heleboel tegenstanders die liever via het proof of work-systeem blijven werken. Daardoor wordt er al wel eens gezegd dat er misschien twee versies van Ethereum zullen ontstaan: één die via het nieuwe en een die via het oude principe werkt.


Ik ben zelf voorstander van het nieuwe consensus mechanisme omdat het Ethereum beter doet aansluiten bij de noden van de markt: meer transactiecapaciteit, lagere kosten voor de belegger én een groener imago. Alle aandacht en publiciteit die nu naar ‘The Merge’ gaat, zorgt ook voor goede reclame voor deze belegging, wat zorgt voor meer kopers. Ik duim alvast mee voor een vlotte uitrol van het nieuwe systeem.


Meer weten over Crypto en hier succesvol in investeren? Hier meer.

1.067 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page