top of page
Foto van schrijverCharlotte Van Brabander

Waarom Goud in je Portefeuille? De Visie van Willem Middelkoop en Hoe je Goud ETF's kunt Gebruiken



Vorig weekend bezocht ik The Future of Bitcoin, een conferentie gericht op bitcoinbeleggers, waar ik Willem Middelkoop voor het eerst live zag spreken. Hij is de auteur van The Big Reset en besprak zijn visie op de toekomst van het financiële systeem. Hoewel de conferentie over Bitcoin ging, benadrukte Middelkoop tot mijn verrassing de cruciale rol die goud kan spelen in ieders portefeuille. Volgens hem fungeert goud als een verzekering tegen de instabiliteit van het huidige monetaire systeem, iets dat voor elke belegger van belang is, ook als je in Bitcoin belegt.

1. Goud als bescherming tegen monetaire instabiliteit

In The Big Reset schetst Middelkoop hoe het huidige financiële systeem, gebaseerd op fiatgeld, kwetsbaar is voor inflatie en crisis. Hij stelt dat de wereld uiteindelijk op weg is naar een financiële reset, waarbij goud een sleutelrol kan spelen. Goud wordt al eeuwen beschouwd als een waardevaste investering en fungeert als bescherming tegen de waardevermindering van valuta’s.

In tijden van economische en geopolitieke onzekerheid is goud een veilige haven. Terwijl centrale banken wereldwijd geld bijdrukken en schulden toenemen, kan goud dienen als een buffer tegen de ontwaarding van fiatvaluta’s.

2. De herverdeling van globale macht en rijkdom

Een ander punt dat Middelkoop aanhaalt, is de verschuivende economische machtsbalans. Westerse economieën, zoals de Verenigde Staten en Europa, verliezen hun dominante positie met de dollar als wereldreservemunt, terwijl opkomende markten zoals China en Rusland steeds meer gewicht in de schaal leggen. Hij voorspelt dat deze landen streven naar een nieuwe wereldwijde financiële reset, waarbij goud mogelijk weer een belangrijke rol zal spelen.

China, Rusland en andere landen hebben hun goudreserves de afgelopen jaren fors uitgebreid. Dit kan erop wijzen dat deze landen zich voorbereiden op een periode waarin goud opnieuw een prominente rol krijgt in de internationale handel en valutareserves.

3. Bescherming tegen inflatie

De kracht van goud als inflatiehedge is goed gedocumenteerd. Middelkoop benadrukt dat wanneer de koopkracht van valuta's afneemt, goud zijn waarde behoudt of zelfs in waarde stijgt. Dit maakt het een essentieel onderdeel van een gediversifieerde portefeuille, vooral in tijden van hoge inflatie of economische onzekerheid.

In The Big Reset voorspelt Middelkoop dat we waarschijnlijk een periode van verhoogde inflatie zullen zien als gevolg van het massale stimuleringsbeleid van centrale banken. Voor beleggers is goud dan een manier om hun vermogen te beschermen.

4. Historische stabiliteit

Goud heeft zich door de geschiedenis heen bewezen als een veilige investering. Waar aandelenbeurzen kunnen instorten en vastgoedmarkten kunnen bubbelen, blijft goud relatief tijdens een crisis stabiel. Volgens Middelkoop zal deze stabiliteit van goud ook in de toekomst van cruciaal belang zijn. Het edelmetaal heeft de tand des tijds doorstaan en zal waarschijnlijk ook toekomstige financiële crises doorstaan.

5. Een potentiële goudstandaard in de toekomst

Middelkoop suggereert dat we mogelijk een terugkeer naar een vorm van goudstandaard zouden kunnen zien. In zijn boek bespreekt hij dat centrale banken wellicht opnieuw een systeem moeten opzetten waarbij goud weer een grotere rol speelt in het monetaire beleid. Dit zou betekenen dat goud zijn waarde in de toekomst nog aanzienlijk kan verhogen, vooral als er een globale reset komt.


2. Bescherming via goud ETF’s

Een erg eenvoudige manier om goud toe te voegen aan je portefeuille is door te investeren in goud ETF’s (Exchange Traded Funds). Deze ETF's volgen de goudprijs en stellen je in staat te profiteren van de waarde van goud zonder dat je fysiek goud hoeft aan te kopen of op te slaan.

Voor beleggers die overwegen om goud ETF’s op te nemen, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Zorg ervoor dat je je goed informeert over de eigenschappen, kosten en risico’s van de goud ETF die je kiest.

  • Beleg alleen in goud ETF’s als je de goudmarkt begrijpt en als je een lange termijn visie hebt.

  • Goud is een volatiel en speculatief actief, dat geen dividend of rente oplevert. Het kan op korte termijn flinke prijsschommelingen vertonen.

  • Investeer daarom nooit meer dan een klein percentage van je totale portefeuille in goud ETF’s. Diversificatie over verschillende activaklassen is essentieel om je risico te spreiden.

3. Twee goud ETF-opties bij Saxo: SGLD en PPFB

Bij het selecteren van een goud ETF is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals kostenratio en tracking error. Op het platform van Saxo zijn er twee interessante opties: SGLD en PPFB.

  • SGLD en PPFB zijn de goedkoopste en meest nauwkeurige goud ETF’s, met een kostenratio van slechts 0,19% en een tracking error van 0,01%. Dit betekent dat ze zeer dicht de prijs van goud volgen, zonder grote afwijkingen.

  • Beide ETF’s zijn zeer liquide, wat betekent dat ze makkelijk verhandeld kunnen worden en er altijd kopers en verkopers beschikbaar zijn.

  • Een belangrijk aandachtspunt is dat deze ETF’s niet gehedged zijn tegen valutarisico. Dit houdt in dat, hoewel ze worden verhandeld in euro’s, de prijs beïnvloed wordt door de wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Bij een stijging van de dollar ten opzichte van de euro profiteer je, maar bij een daling kan het negatief uitpakken.

  • Zowel SGLD als PPFB zijn fysieke goud ETF’s. Dit betekent dat ze daadwerkelijk goud aanhouden in kluizen, respectievelijk in Londen en Zürich. Beleggers kunnen, indien gewenst, hun aandelen inwisselen voor fysiek goud.

4. Conclusie: Goud als essentiële buffer in je portefeuille


Zoals Willem Middelkoop benadrukte op The Future of Bitcoin, biedt goud een sterke bescherming tegen de onzekerheden van het huidige financiële systeem. De reden waarom goud een stapje voor heeft op Bitcoin, volgens Middelkoop is omdat goud door de centrale banken van de BRICS landen enorm wordt ingekocht en dit een teken kan zijn dat ze terug willen naar de goudstandaard. Het opnemen van goud in je portefeuille, via bijvoorbeeld een goud ETF, kan dienen als een verzekering tegen inflatie en geopolitieke risico's.

Hoewel goud een waardevol onderdeel van een beleggingsstrategie kan zijn, is het belangrijk om dit met voorzichtigheid te benaderen. Beleg nooit meer dan een klein deel van je vermogen in goud en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de werking en risico’s van goud ETF’s zoals SGLD en PPFB. Op deze manier kun je profiteren van de stabiliteit en het potentieel van goud, terwijl je je risico’s goed beheert en je portefeuille gebalanceerd blijft.

2.828 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page